Friday, August 8, 2014

BAS KILANG MOGOK: Pembangkang ( DAP ) juga harus dipersalahkan.Bak pepatah ' Ikutkan hati, mati... Ikutkan rasa, binasa'... Itulah ungkapan yang sesuai di beri kepada pemandu-pemandu bas kilang yang turutkan 'hati panas' tunjukkan mogok di Kompleks Bangunan Sultan Iskandar (CIQ), Johor Bahru yang dikatakan tidak berpuashati dengan keputusan kerajaan menaikkan kadar tol. (KLIK)

Kalau dipikirkan, banyak cara dan jalan lain yang lebih terbaik untuk selesai masaalah tu...

Mereka tinggalkan penumpang di Causeway, lepas tu (penumpang) terpaksa berjalan ke Singapura. Apa nak jadi?


Jangan nak turutkan kehendak pembangkang atau jadi umpama pembangkang yang sememangnya penuh dengan sifat benci, sikap suka membantah tanpa mengambil kira buruk dan baiknya sesuatu perkara yang di bentuk oleh kerajaan.
Termasuklah dalam tindakkan mogok yang sudah tentu akan menganggu dan menyusahkan pihak lain, terutama bila dilakukan di kawasan-kawasan awam.

Tindakan yang benar-benar tidak munasabah itu hingga menyebabkan ribuan rakyat Malaysia yang mahu bekerja serta ke Singapura, terpaksa berjalan kaki lebih 1km untuk ke pusat pemeriksaan Imigresen republik itu di Woodlands.

Dengan maklumat yang tersebar dan melihat daripada beberapa sumber yang diperolehi. Tidak tolak kemungkinan, kejadian mogok yang berlaku itu adalah merupakan suatu tindakan terancang oleh pihak pembangkang di Johor yang mahu mengaut dividen politik daripada insiden tersebut.

Semua pun tahu, mereka sudah mula lancarkan kempen ini. Dalam kalangan parti-parti Pakatan Rakyat (PR) Johor, DAP dilihat begitu beriya-iya membantah keputusan menaikkan kadar tol di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (QIC) Johor, termasuk menolak cadangan kerajaan dalam perlaksanaan Caj Permit Masuk Kenderaan Asing (VEP).

DAP telah menyatakan bahawa kenaikan kadar tol di CIQ Senai akan menyusahkan rakyat dan Singapura yang ingin masuk . Walaupun Singapura telah menaikkan kadar VEP mereka meroket tingginya dengan nisbah RM129 berbanding RM16.50 sehari oleh Malaysia, DAP tetap menyatakan bahawa Kerajaan Malaysia telah berlaku zalim. 
Selanjutnya KLIKSINI...


Menurut sumber (KLIK), akibat tindakkan mogok pemandu bas kilang dengan melonggokkan bas mereka di bahu jalan utama sehingga menghalang lalu lintas amat dikesali ramai pihak. Dengan tindakkan itu, pihak Polis Johor dikatakan telah mengeluarkan 100 saman serta membuka kertas siasatan mengikut Akta Perhimpunan Aman 2012 kepada pemandu-pemandu yang terlibat.

Tidak cukup dengan itu, syarikat-syarikat bas berkenaan turut berdepan dengan tindakkan undang-undang SPAD mengikut Seksyen 22 Akta Pengangkutan Awam Darat 2010 yang membawa peruntukan penalti tidak kurang RM100,000 dan maksimum RM500,000 atau penjara dua tahun atau kedua-duanya jika didapati bersalah.

Sepertimana yang di sahkan (KLIK) oleh Ketua Bahagian Penguatkuasaan SPAD, Datuk Che Hasni Che Ahmad berkata, pihaknya telah mengeluarkan notis temu siasat terhadap syarikat-syarikat bas yang terlibat untuk datang dan memberi keterangan kepada SPAD bagi meneruskan proses siasatan.

Sekarang siapa yang susah?

Tersebar berita dan artikal-artikal di akhbar dan di laman-laman sosial sebelum ini memaparkan isu DAP bersama puak-puaknya adalah 'dalang' yang merancang dan penganjur si sebalik tindakkan mogok pemandu dan longokkan bas kilang sekali gus menghalang pergerakan kenderaan lain di lebuh raya itu dan memaksa ribuan penumpang yang terdiri daripada pelajar sekolah serta pekerja kilang terpaksa berjalan kaki menyeberangi Tambak Johor untuk ke Singapura.Mereka dikatakan menghasut serta mengajak sebahagian pemandu-pemandu bas kilang untuk berkerjasama timbulkan kekecohan dengan menunjukkan bantahan serta mogok, pada hari tersebut.
Berikut adalah kronologi kejadian: 

1. Perkhidmaan tol bermula jam 12.01 a.m. 
2. Dua bas mula menghalang laluan bas sekitar pukul 4.00 a.m. 
3. Sebelum kejadian, laluan trafik adalah lancar untuk semua laluan baik kereta, lori dan bas. 
4. Dari jam 12.01 a.m. sehingga 4.00 a.m., jumlah kenderaan terlibat (number of traffic outbound) adalah 2,771 (termasuk 148 buah bas). 
5. Polis Bantuan tiba di tempat kejadian jam sebaik sahaja mendapat maklumat. 
6. Pegawai Polis dari Ibu Pejabat Daerah (IPD) tiba kira-kira jan 4.30 a.m. 
7. Perbincangan di antara pihak PDRM, Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dn syarikat pengendali EDL berakhir jam 7.30 a.m. 
8. Bas-bas bergerak semula jam 7.30 a.m. 
9. Trafik di laluan bas lancar jam 8.45 am.

Susulan dari itu, mereka mulalah menujukkan lagak 'hero' sebagai sebahagian daripada usaha untuk memperjuangkan nasib blok pengundi yang amat rapat dengan perjuangannya.... Pelbagai aktiviti seperti ceramah umum yang berkisar tentang isu kerajaan membebankan rakyat, mula disusun.

Salah satu contohnya adalah program ceramah bertajuk "Kenaikan Tol CIQ Johor. Siapa Untung? Siapa Rugi? "oleh empat penceramah dari pemimpin utama Pakatan Rakyat (PR) Johor di sebuah hotel di Johor Bharu. Mungkin mereka sedar, kebanyakkan daripada rakyat Malaysia yang bekerja di Singapura dan bakal menerima kesan daripada kenaikan tol di KIK Johor itu terdiri daripada etnik muda Cina yang merupakan penyokong kuat parti itu sama ada di Johor atau di beberapa negeri lain. 

Bagi isu VEP pula, parti itu membawa suara golongan peniaga di Johor Bharu yang bimbang perlaksanaan dasar itu akan mengurangkan kemasukan pelawat dari Singapura ke bandar raya itu sama ada untuk membeli-belah atau menjamu selera.

Tentunya, segala kekecohan memperbesar-besarkan isu dan menimbulkan buruk kerajaan adalah tindakkan mereka menunjukkan kelantangannya berada di barisan hadapan di dalam mempertahankan blok pengundi yang amat penting bagi strategi politiknya pada pilihan raya umum yang akan datang.

Di kerusi-kerusi Parlimen dan DUN seperti di Nusajaya, Kluang, Johor Bharu, Pasir Gudang, Kulaijaya, Muar yang memiliki jumlah pengundi muda etnik Cina bekerja di Singapura yang ramai, DAP serta parti lain di bawah PR Johor berjaya menumbangkan MCA yang mewakili BN dengan agak mudah

Namun, apa yang berlaku di akhir tragedi itu, memang BTA dah jangka. Pada awal katanya buah kelapa... Tapi jadinya nangka. Begitulah gaya mereka. Takkan betul apa yang di kata.

Hajat nak meraih sokongan dengan cara memburuk-burukkan parti lawan, sememangnya menjadi makanan bagi mencapai agenda politik mereka. Sanggup melakukan apa saja demi mengejar kuasa yang mereka gilakan itu. Bila di dengar rayuan mereka, bulan dan bintang pun mereka nak beri.

Hakikatnya cakap-cakap mereka itu, hanyalah semata-mata untuk kepentingan mereka. Yang penting bagi mereka, apa yang mereka mahu mereka dapat. Selebihnya 'sendiri mau ingat' lah.. Macam biasa lah. Lepas baling, sembunyi tangan. Itu juga yang berlaku pada kejadian mogok bersama-sama pemandu bas kilang, pada 1 Ogos yang lalu.

Apabila ditanya, pemimpin DAP Johor Dr Boo Cheng Hau yang juga adalah bekas pengerusi negeri yang turut berada di CIQ Johor tempohari bersama-sama sekumpulan pemandu bas kilang yang melancarkan mogok itu, tidak mengaku dimana kejadian tersebut ada kaitan dengan rancangan mereka. Malah menolak adanya penglibatan pembangkang didalam menganjurkan bantahan tersebut.

Malah, apa yang terjadi di QIC pada awal pagi itu bukan suatu tindakan mogok tetapi hanyalah insiden kesesakan lalulintas, apabila mereka gagal membayar kadar tol yang baru, itulah yang menyebabkan kesesakan yang teruk di bangunan KIK Johor itu," alasannya lagi..

Habis tu di bawah ini gambar apa?

Gambar, Pemimpin DAP Johor Dr Boo Cheng Hau mengadakan
bantahan bersama pemandu bas kilang. 

Pada masa yang sama, laman media dan blog-blog pembangkang turut memainkan isu dengan topik kononnya beberapa bas mogok kerana kenaikan harga tol di CIQ Johor Bharu. Taktik biasalah tu, taktik memutar balikkan cerita.

Nampak tak? Buta-buta mereka menuding jari kepada pemandu-pemandu bas kilang. Alasan demi alasan mereka keluarkan. Untuk apa? Cuba lari dari turut sama menanggung kesalahan berlaku ke?

Antara yang mengelikan hati BTA, kesesakan di bangunan CIQ Johor itu berlaku kerana pemandu-pemandu bas kilang berkenaan tidak menyedari tentang kenaikan kadar tol itu, seterusnya tiada wang yang mencukupi untuk membayarnya... Logik ke?

Kahkahkahhh! Punyalah ramai manusia lain dalam bas kilang tu yang dibawanya... Takkan seringgit dua pun tak boleh bantu daripada terpaksa berjalan kaki lebih 1km menyeberang ke Singapura... 

Bagi pemikiran yang matang, tindakkan undang-undang tidak sepatutnya dikenakan terhadap pemandu dan pengusaha bas kilang yang terlibat. DAP juga wajib diheret ke muka pengadilan. Apa yang berlaku, jelas tidak menolak kemungkinan bahawa merekalah dalang yang menjadi punca kemarahan serta kesusahan banyak pihak.

Antara persoalan lain yang timbul, kebelakangan ini di lihat kepada tindakkan pembangkang di Johor khususnya DAP begitu lantang membangkitkan isu dalam hal-hal yang ada kaitan dengan Singapura. Apakah mungkin mereka juga tali barut bagi kepentingan pemimpin serta parti politik Singapura?


Media-media Singapura yang dikawal ketat oleh kerajaan republik itu seolah-olah "berpesta" dengan laporan hampir setiap hari tentang kenaikan tol di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (KIK) Johor dan Caj Permit Masuk Kenderaan Asing (VEP).

Ia juga menemuramah pemimpin DAP Johor Dr Boo Cheng Hau yang mendakwa kerajaan dan Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin keliru di antara isu kenaikan kadar tol KIK Johor dan perlaksanaan VEP.


Di dalam isu-isu kenaikan tol KIK Johor dan VEP atau apa sahaja isu melibatkan Malaysia selama ini, media-media Singapura berkelakuan seperti media barat yang menjuarai kebebasan medianya dengan galak mengkritik keputusan dan dasar kerajaan Malaysia.

Baca butiran lanjut hal tersebut dan KLIKSINI

No comments:

Post a Comment